torsdag 17. januar 2013

Norsk kultur; Bunaden, er den norsk da?


Fortsettelse 2
Nei, som mye annet dvs juletre, julekalenderen, pepperkaker og ordet kunst, kommer også bunaden fra Tyskland. På 1600-tallet hadde barokken sin storhetsid, og damene på den tida gikk kledd i side skjørt, liv og hvit bluse under. Rundt midjen hang et forkle. Det var en grei drakt i hverdagen.
Enkelte hevder imidlertid at bunaden ikke kan føres så langt tilbake i tid og heller ikke til Tyskland, men til 1700-tallets Frankrike. De fleste kildene ender opp med Hulda Garborgs utvikling av bunaden. Den norske bunaden ble mer eller mindre til etter inspirasjona fra folkedrakter på 1800-tallet, står det å lese, men det er mulig å trekke trådene enda lenger tilbake i tida.
Kan disse maleriene bekrefte eller avkrefte min påstand?





Det er folkedraktene som er forbildet for bunadene, og mange av dem gjenspeiler, i større eller mindre grad, felles europeiske klesmoter fra 1700-tallet og tidlig 1800-tall. Folkedrakter fra Norge har derfor store likhetstrekk med folkedrakter fra andre land som Danmark, Sverige og Tyskland.    Kilde: Wikipedia 




Bunadens opprinnelse
Hvor kommer egentlig bunaden fra? Historisk bakgrunn - er det virkelig en drakt som har sin opprinnelse i "bondestanden"? Ved kjøp av bunad for mange år siden følte vi det som at du måtte sannsynlig-gjøre at du hadde stedskontakt med den delen av landet du villa bunad fra. Var/er det sånn?
Innsendt av: Bernt Kobro
De fleste bunader er mer eller mindre kopier av gamle folkedraktplagg brukt av befolkningen på landet i Norge. For mer info om bunadhistorikk kan jeg henvise til våre nettsider: http://www.bunadraadet.no/bunad.htm Det er som sagt i tidligere svar viktig for mange at en har tilhørighet til området en velger bunad fra. Men tilhørighet kan oppfattes ulikt og det viktigste er at en føler seg vel med den bunaden en velger! Jon Fredrik
IKKE SÆRNORSK
Den moderne bunaden er selvfølgelig særnorsk, men interessen for folkedrakter var på 1800-tallet utbredt både i hele Skandinavia og i Sentral-Europa – og da særlig i den tyskspråklige delen av Europa.
Det var overklassen som på denne tiden viste stor interesse både for bondebefolkningens klesdrakter og de øvrige sidene av folkekulturen. Denne nasjonalromantiske impulsen førte i Norge til et svært aktivt arbeid for å skape våre nye nasjonaldrakter.Kilde 

http://www.norskflid.no/bunad/bunadens-historie/ 
http://www.madeinnorwaynow.no/bunad/
http://www.bunadsaum.no/public.aspx?pageid=50703
http://www.nrk.no/skole/klippdetalj?topic=nrk:klipp/734607
http://bunadformenn.info/bunaden-har-sitt-opphav-i-de-militaere-uniformene-og-kvinnemoten-i-frankrike-pa-1700-tallet/

Det er litt ymse bruk av ordene bunad, nasjonaldrakt, folkedrakt og festdrakt - og jeg synes ikke wikipedia er med på å oppklare forskjellene når det står at bunad er et nyord. Bunad er et norrønt ord - dermed absolutt ikke nytt! http://no.wikipedia.org/wiki/Bunad

"Bunader" fra Bretagne
"Bunader" fra Sveits 
http://pinterest.com/gadidjah/folklore-dress-hat/
http://www.bunadogfolkedrakt.no/index.php?parent=0&groupid=59&sidetittel=Ofte%20stilte%20sp%F8rsm%E5l
http://www.bunadsaum.no/public.aspx?pageid=50703





3 kommentarer:

  1. Det er ikke så mærkeligt at Bunaden har rødder i folkedragter, som har rødder i Europæisk bondekultur. Jeg tror at der er nogle særlige ting ved ordet "buna" som hører tiden til. Signalerer "bunad" at det ikke er en folkedragt, men en national-dragt? Er der nogen særlige karakteristika for bunad til forskel fra folkedragterne?

    SvarSlett
    Svar
    1. Heisann Donald!

      Ja, det er "regler". Bunaden skal være godkjent av et nasjonalt råd, og er stedbundet og har elementer ved seg som kan spores tilbake til gamle klesdrakter. Folkedrakter eller nasjonaldrakter er ikke godkjent på samme måte. De er mer konstruert og av nyere dato -og bør ikke ha "lenker" tilbake til funn av klær fra forgangne tider...
      Min bunad har kyse rekonstruert fra et sted i Østfold, skjorte rekonstruert fra et annet sted i Østfold, sølje fra et tredje sted osv, alle mønstre kan spores tilbake. Men de er satt sammen i moderne tid, fra slutten av 1800-tallet/begynnelsen av 1900-tallet. Jeg har også et uregelmentert forkle (eget påfunn, men med broderi som hører til bunaden- makent til sjalet og en jakke som bare jeg har!!)
      Du kan se den ved å søke på Bunaden min.
      Ha en fin dag!

      Slett
  2. Nu lægger jeg også denne kommentar hos dig, Bjørg Nina, det handler om folkedragter og ord.
    Hvordan kan det være, at ordet folkedragt her i Danmark i det mindste bruges om den fremherskende stil, som blev brugt af folket - bondefolket, især gårdejerne og deres familier - for 2-300 år siden, og ikke om nutidens dragter?
    Især virker det besynderligt at du siger, at folkedragter ikke bør have "lenker" (forbindelse, forbilleder) tilbage til fund af klæder fra forgangne tider - det er netop det, der betegnes ved ordet folkedrag på dansk :)

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.