søndag 16. desember 2012

Julekalenderen; 16.adventsdag, julefrimerker





Med stadig færre julekort sendt med posten, blir julefrimerkene en sjelden vare.
Jeg har samla på noen med gjengivelse av malerier med motiv fra julehøytida. De fleste er fra andre land. De norske var på den tida ikke så veldig interessante å ta vare på og ble gitt bort for å støtte veldedige organisasjoner. De ble jo solgt videre til samlere. Hvem skulle tro at postkort nærmest skulle gå av moten bare noen tiår etter?
Noen av merkene var jo helt uten bruksverdi også. De var bare en ekstra liten dekorasjon på kortet ved siden av det fra postverket. Også salget av disse var med på å hjelpe Foreningen for Hjerte og Lungssyke, Redningsselskapet osv





Litt om motivet, de tre vise menn.
Caspar brakte gull, Balthazar frank-røkelse og Melchior myrra. De tre vise menn fra Østen hadde fulgt stjerna på nattehimlen til Betlehem hvor de fant Jesus liggende i en krybbe. De tre mennene skal ha vært konger og de første ikke jødiske som tilba Jesus. De ble snart et yndet tema i kristen kunst. Et bilde av dem ble malt på veggene i en katakombe så tidlig som det andre århundre.




I det sjette århundre ble de gitt navn. Disse navnene er innskrevet på en mosaikk i en kirke i Ravenna i Nord-Italia, som ble bygget rundt 560 e. Kr. Kunstnere begynte å male Caspar som ung konge, Melchior som middelaldrende og Balthazar som en gammel mann. Det ble begrunnet senere at, siden de kom fra øst, måtte minst en av dem være svart. Legenden sier at den svarte Caspar kom fra Nubia (Etiopia) og rettferdig Balthazar og Melchior var fra Saba og Egryskulla. De tre kongene ble angivelig døpt i Persia av apostelen Thomas, innviet som biskoper og døde i år 54 e. Kr.

St. Helena (ca. 257-336), mora til keiser Konstantin, sies å ha funnet levningene av de tre kongene og tatt dem til Konstantinopel. Derfra ble de sendt til Milano på slutten av det fjerde århundre. Da Milano ble erobret i 1158, ble levningene sendt til Köln. Der ble lagt i et gullalter i form av en basilika med et sentralskip og to sideskip. Alteret kan fortsatt sees bak høyalteret i Kölnerdomen.

Relikviene var gjenstand for stor ærbødighet i middelalderen, og Köln ble et viktig reisemål for pilegrimer. De tre kongene ble valgt som skytshelgenene til Köln, og det ble besluttet at deres relikvier aldri ville bli fjernet fra byen. De hellige tre kongers dag feires den 6. januar og denne datoen ble markert på gamle norske primstaven. I dag er de tre kongene også skytshelgener for reisende, vertshus og herberger, spillekort produsenter og buntmakere. De hjalp mot trolldom og uvær- og sørget for en god død.
Kilde: posten.no

1 kommentar:

  1. Å ja, julemerkene uten verdi hadde jeg helt glemt. Det var mange fine det! Kjøpt til inntekt for gode formål.
    Jeg samlet også på frimerker med gjengivelse av malerieren gang, ikke bare julefrimerker, men absolutt alt gikk med da jeg solgte vår store frimerkesamling for noen år siden. Man kan da ikke samle og ta vare på alt!!!
    Ønsker deg en trivelig tredje adventssøndag!

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.