fredag 23. november 2012

Blomstrende fredag; Et tips




I fjor var jeg i Frongnerparken, og der observerte jeg en mann som ivrig gikk og plukka svartsurbær. Han var av utseende ikke født av norske foreldre. Det er mye våre nye landsmenn kan lære oss! Masse bær i skauen, i haver, i parkene og parkeringsplasser bare råtner på grein foran øynene våre, ressurser som vi kan ha nytte og glede av. Hvorfor utnytter vi ikke disse næringsrike bærene?

Dette er tipset:  høst dem, det er ennå ikke for sent.

De henger der fremdeles saftige, blanke og innbydende... og etter en frostnatt eller to er de ikke lenger så sure, bare litt syrlige!

I urtekildens planteleksikon står det om Aronia melanocarpa
Svartsurbær (fruktene og saften fra dem) er en kraftig antioksidant og kan derfor virke beskyttende på bl.a. hjerne, hjerte, blodårer og urinveier. Fruktene har ellers immunstyrkende, blodtrykksregulerende, kolesterolsenkende, astringerende og slimløsende egenskaper.

Vi kan ikke bare sløse bort denne verdifulle kilden til god helse og velvære.
Som blanding med andre bær i syltetøy, er disse glimrende for de gir ekstra stivelse:
Frukten er rik på pektin og kan tilsettes andre frukter som har lavt pektininnhold for å bidra til å gjøre syltetøyet stivt.



Les mer: http://drobaknotater.blogspot.no/2009/09/lekre-svartsurbr-blir-ikke-brukt.html
Og et annet lite tips på tampen angående planting.
Klipp fra Hagegal:
Jeg har tenkt på disse svartsurbærene siden igår, og lurer virkelig på om vi skal prøve dem. Kanskje det hadde vært en morsom vri å kombinere dem med bærsøtmispel. Jeg har lett etter bilder av dem som hekk, og det ser da vitterlig ut som det skal gå an å få en tett og fin hekk av dem. Annenhver busk kanskje? Jeg ser at oppskrifter rundt om ofte innebærer begge typene, så det henger da absolutt på greip. 






Dette er like mye et tips til meg sjøl. Søndag går jeg ut med kurven og kommer hjem med den full av svarsurbær. Lette å plukke er de også!
Bærbuskene på bildet er en del av hekken rundt skolegården.

Oppskrift på gele
Oppskrift på shot


Dette må være ukas beste tips gitt av Mia på bloggen Garden of Sense:




Og nyttig lustips på bloggen Tradgårdstanka
Betongmasker hos Bettina
Safrankake


11 kommentarer:

  1. Jo, det finns nog mycket som vi skulle kunna lära oss om att ta tillvara på naturens resurser.
    Ha en härlig helg!
    Kram Hélena

    SvarSlett
  2. Dom bären ska vara fina att färga med också. En idé att få in en busk i hagen tillslut, hoppas dom smakar gott också :)

    SvarSlett
  3. Aronian som vi säger här, är verkligen ett superbär. Jag tycker att de inte är så goda för sig själva, men har sett recept där de kombineras både med rabarber eller äpplen, så det tänker jag prova. Ang din fråga om frösådd nu: Jo krukorna kan man ställa på en veranda eller liknande, det brukar inte behövas så mycket vatten den här tiden, men till våren får man se till så det inte torkar, då kan det vara bättre att ställa ut dem i skuggan någonstans. Jag brukar ha en hel del sådder i min plasttunnel och när det sen kommer snö så tar jag skyffeln och lägger på ett rejält täcke över alla krukorna inne i tunneln. /Lisa.Lisas trädgård

    SvarSlett
  4. Jag ska leta upp det där bäret och smaka. Tack för tipset! Vilken fin konst du skapar. Ha en fortsatt fin helg!

    SvarSlett
  5. Tack för bärtipset! Hade ingen aning om vad man kan göra med de.

    Önskar dig en fin helg!
    Kram Tamara

    SvarSlett
  6. Jag är jättesugen på att plantera aronia. Det ger en extra dimension tycker jag att kunna äta av det man planterar. :-)

    SvarSlett
  7. Tack för tipset!
    Ha en fin helg!

    SvarSlett
  8. Det var virkelig et godt tips! Bær kan en ikke få for mye av :-)
    Ha en fin helg!

    SvarSlett
  9. Tack för dina tips, och lycka till med dina klematisar!
    Kram

    SvarSlett
  10. Den verkar ju vara väldigt nyttig. Dessutom är ju Aronia också en mycket vacker buske. Tack för tipset och ha en fortsatt fin helg!

    SvarSlett
  11. Hej! fint att du skrev om bären.
    jag använder dem till sylt och saft och även i likör är de supergoa.
    Gjorde en vinäger på den också ett år och den blev rätt bra.
    Har en fvorit paj som alltid skall ätas när Aronian har mognat.
    Ha en fin vecka
    Kram Meta

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!