tirsdag 24. juli 2012

Å sanke fra naturen




Jeg har skrevet om spiselige blomster før, og stadig kommer det ny informasjon om hva det går an å smatte på eller hva som setter smaksorganene i høygir.

Her er noen tips som er saksa litt herfra og derfra den siste tida.

For at blader og blomster skal holde seg sprøe og friske, er det viktig at de ligger et kvarters tid i isvann før de inntas.

Ringblomst: Bland gjerne en liten neve inn i bakverk. Det girt både smak og farve.
Blomkarse: Både blomstene. bladene og  frøene kan spises. de har en pikant smak som kan passe i salater.
Fiol og stemorblomst: Brukes i salaten som de er!
Rose: Rosegele og kakepynt, i desserter, drinker og salater
Oregano: Strø blomstene over salaten. De er enda mer aromatiske enn bladene.
Eple: Blomstene brukers som roseblomstene.
Agurkurt: Brukes i salaten og i isterninger
Kornblomst: Brukes i salaten og til pynt.
Kattost/malva: Myke unge skudd kan dampes som grønnsak eller has i salaten som de er.
Duftpelargonia: Kronbladene brukes som dryss i salater. Bladene nkan brukes som smaktilsetter for melk og fløte som skal brukes i desserter,  eggekrem og is.
Kusymre: Blomster og unge skudd brukes i salater og desserter.
Jordbær: Blomsten kan med hell brukes i salater og til pynt.
Kryddertagetes: Blomstene smaker som sitron og kan brukes både i salater og til pynt.
Lavendel: Blomstene kan sette smak på sukkeret i kakebakst. De kan også kandiseres.
Squashblomst: Kan frityrstekes som tilbehør til middagsretten.
Tistler: De unge skuddene skrelles som rabarbra og har god søtsmak.
Vendelrot: God, søt og parfyrmert, brueks i salater og desserter.
Kvann: Kan syltes og brukes som snacks.
Rødkløver: Kan tørkes og brukes som te, se http://www.elskmat.no/rodklover/
Smørbukk: De saftige bladene er fine å lage salat av.
Gjøksyre: Kan brukes som alternativ til sitron.
Nesler: Stuing av ungenesleblader er kjempegodt.Det samme er nesletoppskudd i eggerøre.
Groblad: Kan erstatte salat i omelett. Oppskrift: http://godtogbillig.matprat.no/2012/04/03/groblad-omelett/
Unge rogneblad: Er til å knaske på, gir smak av hjemmelaga marsipan!!!!!




Mer lesestoff: 'The Forager Handbook' av Miles Irving

Og de fleste medisinurteplantene ser ut til å trives på det nye stedet. Ikke alle har like stor plass. Planta trangt for å slippe å luke!

http://www.dinside.no/815465/dette-kan-du-spise


1 kommentar:

  1. Ja, ser det e mye vi kan spise og beundre sammtidig, takk for tipsene :)

    Hilsen Lisbeth <:O)

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!