torsdag 30. juni 2011

Blomster for neste sommer

Mange planter blomstrer først andre året, og disse kan gjerne sås tidlig sommer. Noen av de kan prøve å blomstre første året når de sås for tidlig, men blomstringen blir mye bedre hvis de får vente til året etter.

Når plantene er store nok, settes de ut på voksestedet, gjerne tidlig høst. Dekk småplantene godt med luftig, isolerende materiale. Hvis vinteren hos deg er streng kan det lønne seg å vente med utplantingen til våren. Plantene kan da overvintres f.eks. i en kjølig kjeller. La plantene stå ut til det er fare for hard frost, og vann sparsomt i løpet av vinteren. Det er større sjanse for råtning enn uttørring.

Planter som egner seg:

StokkroseHagestokkrose (Alcea rosea)
Opptil 2 meter høy. Trives best på en varm solrik vokseplass med næringsrik jord, ikke for tørt. Blomstrer juli-oktober. Finnes i mange farger med enkle eller doble blomster.

Italiaoksetunge (Anchusa azurea)
Er egentlig en staude, men går ut etter blomstring og egner seg derfor godt for toårig dyrking. Den blir opptil 150 cm høy, og vil ha en solrik og varm vokseplass, men ikke for tørt. Blomstrer i juni-august med blå blomster. Kan formeres med rotstiklinger om våren.
Gul gåseblom
Gul gåseblom (Anthemis tinctoria)
Staude som ofte går ut etter blomstring. Blir opp til 80 cm høy og vil ha et solrikt og varmt voksested. Blomstrer med gule blomster i juli.

Vanlig tusenfryd (Bellis perennis)
Staude som ofte går ut etter blomstring. Den blir ca. 10 cm høy og trives best i sol eller lett skygge. Blomstrer med hvite eller rosa blomster i mai-juni. Finnes også fylte blomster. Kan formeres med deling like etter blomstring.

Mariklokke (Campanula medium)
Blir opp til 100 cm høy og trives i både sol og lett skygge i vanlig hagejord. Blomstrer med hvite, blålilla eller rosa blomster i juni-juli.
Busknellik
Busknellik (Dianthus barbatus)
Blir opp til 40 cm høy, trives i sol og i vanlig hagejord. Finnes i flere farger.
Gyllenlakk (Cheiranthus cheiri)
Blir opp til 60 cm høy og trives i full sol i kalkrik jord. Blomstrer i forskjellige farger på forsommeren. Småplanter må vinterdekkes godt, helst kjølig innendørs.
Vanlig ormehode (Echium vulgare)
Blir opp til 100 cm høy og trives på en solrik plass i forholdsvis tørr jord. Blomstrer med blå blomster i juni-september. Vokser vilt i Norge.
Revebjelle
Vanlig revebjelle (Digitalis purpurea)
Blir opp til 125 cm høy, trives i sol eller halvskygge i vanlig jevnt fuktig hagejord. Hvite til mørk rosa blomster med flekkete innside.

Kjempestikle (Eryngium giganteum)
Blir opp til 120 cm høy, trives på en solrik og varm vokseplass i veldrenert god hagejord. Bør sås om høsten. Kan bruke flere år frem til voksen plante.

Fløyelsblad (Lychnis coronaria)
Blir opp til 80 cm høy, trives på solrik vokseplass i lett, tørr jord. Sås i slutten av april og plantes ut i juni. Blomstrer med vinrøde, rosa eller hvite blomster i juli-august.
Forgelmmegei
Forglemmegei (Myosotis)
Blir opp til 35 cm høy, tåler endel skygge Trives i vanlig hagejord med jevn fuktighet. Blomstrer med blå, hvite eller rosa blomster i mai-juni.

Orkidenøkleblom (Primula vialii)
Staude som ofte går ut etter blomstring. Blir opp til 50 cm høy, og trives best i jevnt fktig humsrik jord. Vil ha det tørt om vinteren. sås best om høsten. Blomstrer med lysfiolette blomster i juni/juli.
Toårs-judaspenge (Lunaria annua)
Blir opp til 100 cm høy, trives i sol eller lett skygge i veldrenert hagejord. Blomstrer med rødfiolette, hvite eller blåaktige blomster i juni-juli. Blomstene dufter.
Kongslys
Kongslys (Verbascum)
Blir 50-120 cm høy, flere arter. Kan opptre som staude. Sol, varm kalkrik og næringsrik jord. Blomstrer i juni-august, finnes i flere farger. Kan formeres med rotstiklinger om våren.

Hagestemorsblomst (Viola x wittrockiana)
20 cm høy, sol eller lett skygge i vanlig hagejord, jevnt fuktig. Kan dyrkes som toårig med såing i juni-juli.

Basert på artikkelen "Neste år blomster" av Knut Lønø i Norsk Hagetiden 06/1981.
http://www.hagegal.info/index.php/stell-og-vedlikehold/fro-og-formering/artikler/463-blomster-for-neste-sommer
 

3 kommentarer:

  1. Her gjøres tingene grundig.

    Jeg har faktisk mer enn nok med å få sommerplantene til å overleve sesongen. I år er det verre enn noen gang, for de får jo ikke tjangs til å bli tørre på "føttene". I da skal jeg i tillegg til å tømme vann, la de få komme innom en tur. Skal det fortsette slik, så tror jeg sannelig jeg kommer til å vurdere plastikkblomster.

    Klem

    SvarSlett
  2. Bra med påminnelse om att så tvååringar! Jag sådde några av dem för sent i fjol, de kom upp men dog i vintras... Ska försöka nu igen!

    Kram

    SvarSlett
  3. Thanks for sharing these summer garden beauties!
    So lovely and colorful! :o)

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.