tirsdag 31. august 2010

Brødrene Limbourg, August

 .



August er måneden for jakt. Adelen bære falker under jakta mens i bakgrunnen er bøndene i gang med innhøsting, og folk bading i elva. Bak dem er slottet Chatea d'Etampes.

Musée Condé, Chantilly

Det er første gang noen sinne, eller så langt tilbake jeg kan huske at jeg ikke har badet i sjøen i løpet av sommeren. Vannet har ikke vært spesielt varmt, og de dagene det har vært Ok temperaturer, har fjorden vært full av brennmaneter. En invasjon!
Kornhøsten i år til bøndene her omkring ser ut til å bli så som så etter de siste regnværsdagene, og jakt - det overlater jeg til dem som har trening og ønske om å felle dyr.




Ett motiv, en bild-sex månader: dammen 31.august

.



August har ikke bidratt med så mye blomstring som vanlig. Flere av rosene har hatt nok med å komme seg etter den harde vinterkulda og rett og slett latt være å sette knopper i sommer. Syrinhortensiaen i Oasen blomster desto kraftigere sånn at greinene bøyer seg helt ned til bakken og nesten knekker.
Foran drivhuset står pottene lagret, fullt synlig, fordi bordet de vanligvis står under, får et malingsstrøk. Både bordet til å ha inne i drivhuset, skammelen, hyllene og bøttene blir blanke og grønne. Vanndunken skal også få erstatta den gyselige, blå farven med samme grønne overflate. Kamuflasje.
Helt til venstre i bildet er "fossen". Her er det også blitt fjerna en del skaubunn i sommer, ved starten på trappa ned mot drivhuset.
Lengst til høyre kan de nye stein -eller fjellbedene skimtes. Her var det bare en stubbe, masse røtter, gresstuster og mose i vår. Nå er det ren og lekker granitt med innslag av sukkulenter i sprekkene.

mandag 30. august 2010

Sensommerfrisk urtedrikk

.


Vi kan jo håpe på noen varme kvelder på slutten av sensommeren da det vil kunne smake med noe leskende, kjølig i strupen. De som varsler været, har lovet oss høytrykk og sol, men fortsatt vind!

Til hvert glass - 3 dl, trengs:

  2-3 blomster av agurkurt, Borago
  salvieskudd (knopp pluss det første spede bladparet)
  mintskudd
  en liten grein timian
  sitron (0,5 cm tjukk skive delt i fire)
  2 agurkskiver
  2 eplebåter av et melent eple
  kullsyreholdig vann
  appelsin- eller sitronlikør
  3-4 store isbiter
Gni urtene forsiktig mellom tommel og pekefinger for å frigjør oljene.
Kjøl alle flytende ingreduisenser samt glass. hell likøren over isbitene i glasset. Legg i urtene og frukten. Fyll til randen med vann. Rør om!

Kilde: Hagen for Alle, 1-96

Rabarbrakake med ostekrem

.



Det står mange flotte rabarbrastilker fremdeles i haven. Jeg vet at de helst ikke bør spises rå på denne delen av sommeren, men gjelder det i bearbeida tilstand også? Går det an å lage suppe eller kake av dem nå?
Når jeg først er inne i kjøkkenskriverier, kan jeg like godt fortsette med en kake til...

Hvis nei, så ja, er det kanskje ikke for sent å ta i bruk denne oppskrifta!

Røre:
500 g rabarbra
3 egg
2,5 dl sukker
175 g smør
2,5 dl hvetemel
1/2 ts bakepulver

Ostekrem:
3 dl vaniljekesam
200g kremost naturell
2,5 dl melis
2ts vaniljesukker

Rabarbraen vaskes og renses, kuttes i staver på 3 cm
Pisk egg og sukker til eggedosis
Tilsett avkjølt smør, mel, bakepulver og vend forsiktig inn i eggedosisen.
Røra helles over i en form på 26 cm.
Stikk stavene jevnt utover, ned rabarbra ned i røra.

Stek midt i ovnen på 175 i ca 40 min.

Visp alle ingrediensene til en luftig kem.
Server kaka lun med ostekremen som tilbehør.

Les om rabarbra i mat: http://www.nrk.no/bedrepuls/article/page/view/1.5740721

Her er ett svar:
Hugs: Skal du lage dessertar eller sylte av rabarbra, må du plukke den før jonsok. Men etter jonsok er rabarbraen fin til saft.

I ca 5000 år har den blitt brukt som universalplante for medisinsk bruk og skal ha en avførende, parasittdrepende og styrkende effekt.

søndag 29. august 2010

The old town in my heart

.



Magazine Tours & holidays has ranked Norway's 10 most romantic places.

After the military left the area completely in 2001, there is little that can tear the Nordic region's best-preserved fortress down from the throne as the most charming, strolling areas. Inside the star-shaped moat resort is Old Town full of cozy cafes, romantic restaurants, elegant galleries and unique shops.

While the fortification comes from the 1600s, most houses here built in the 1700s, and in the middle of it all - the King's turf - sits the city's founder, Frederick II (1534-1588) on the shelf. Its location makes it suitable for a romantic day trip from London and the surrounding area, and you will stay longer you can stay on such historical Old Town Guest Gaarder.






The arcitect of the first house, called Rosing, built in 1830, is the famous Christian Henrich Grosch.
Most of the gardens in the old town are not in the front of the house like the one at the top, but in  a peristyle, patio or court.

Another foreign travel magazine has just ranked the Old Town of Fredrikstad to be number two on the list of attractive destination for tourists. Today a Food Festival, called Matfold, is held here and local farmers, small gourmet firms and catering companies present their products and services.
In addition, the Norwegian Broadcasting Corporation keeps the studiodoors open for the public. In this connection Foghorn, one of the groups that my husband plays and sings in, gave a consert in the patio.





Grocer's market in the streets behind the church early in the morning.




Foghorn in the patio of NRK (Norwegian broadcasting, department of Østfold)





The shopping area in the old town






A narrow street in outer line of townconstruction where "less important" people lived.




In this house cultural activities for children are organized.





You can relax everywhere, just enjoy the life staying in my town.....!
I have previously presented other areas in the old town, and around every street corner there are wonderful scenes, so this is hardly the last time I show pictures of Gamlebyen.






For more posts like this, check out Lokal kulturhistorie, you're welcome!


Ut og stjæle stiklinger!

.




Det er så godt å vite at man aldri skal ha dårlig samvittighet for å stjele stiklinger. Er det noe som frister, kniper jeg frimodig av en liten og gir den et så godt hjem jeg har muligheten til.
Jeg vet ikke hvor det kommer fra at dette er helt lovlydig.
I Skottland ble jeg skreket "Shame on you!" etter da jeg lurte til meg noen frø fra en valmue i en botanisk have som en baron, hertug eller jarl hadde skapt ved å sanke frø og ta planter med hjem fra fremmede land. Da måtte jeg påpeke at jeg var bare var en lommetjuv sammenliknet med havens opphav! Han tok for seg i form av "båter lasta fulle" med frø...

Søk på goodle ga dette resultatet:
Avleggere, småplanter som oppstår ved at fastsittende, vegetative skudd slår ny rot. Forbindelsen med morplanten kan da senere brytes, slik at avleggeren blir et selvstendig individ. På denne måten foregår det en vegetativ formering. Rotutviklingen kommer i gang når den nederste delen av skuddet er omgitt av fuktig jord. Man kan enten bøye skuddene ned eller skuffe jord opp omkring dem for å få det til. Når de nye røttene er kommet i god vekst, kan man så kutte forbindelsen med morplanten og plante avleggeren ut for seg selv. Det er stor forskjell på plantenes evne til å formere seg på denne måten. Ved den populære skikk å «stjele avleggere» hos kjente er det som oftest ikke avleggere, men stiklinger man tar.

Nå var jo ikke baronen, hertugen eller jarlen en bekjent av meg, men likevel har jeg den dag i dag ikke dårlig samvittighet!






Stiklingene har vokst en del på disse ukene, men bare nummer en og tre har kommet med blomster foreløpig.
Dette er hva jeg nærmest kommer en patio som betyr innelukket gårdsrom. Det er det ytre vindfanget ved inngangsdøra vår. Egentlig drømmer jeg om et skikkelig patio, men den drømmen lar seg nok vanskelig realisere. Jeg har alle opphengspottene- bare rommet manger. Med tida finnes det vel kanskje et råd med det også!

Og her er det mulig å få vite hva andre mener:
http://forum.kvinneguiden.no/index.php?showtopic=500584&st=20
Og her kommer gode grunner til å ta med seg noen stiklinger hist og her:
Jeg har også tidligere prøvd å ta stiklinger herfra, pluss at jeg stjeler frø som en ravn. Uten at det noensinne har slått til og blitt noe utav det. Eller stjele? Jeg vet ikke jeg, For det første bidrar jeg til at buskene busker seg, og for det andre er jeg med på å fordele artsmangfoldet utover flere hender i tilfelle noe skulle skje med disse på Meyermarken. Man vet jo aldri?


Men hvor skikken med å stjele stiklinger kommer fra, fant jeg ingenting om!

Og det fjerde følger med.....

.



Her er den definitivt siste fjellsprekken som skal fylles med sukkulenter.
Resultatet med de fire bedene etterhverandre i horisontale rekker på det rein/regnskurte skrenten, er blitt et riktig så flott innslag i haven - i sterk kontrast til de grønne lungene. Det skal bli interessant å følge utviklingen i bedene siden sukkulenter egentlig er en "fremmed fugl" for meg.

Plantene kom i jorda lørdag 28.august, en dag med himmelen fylt av både lette og tunge grå skyer med glimt av sol mellom.

Nye planter:
Semervivum hybrid pluss to som mangla etikett.
18.september: Arabis ferdinandi-coburgii, krypskrinneblomst.






Været har vært veldig skiftende i dag også - solskinn, overskya, regn og skypumpe med haggel!

lørdag 28. august 2010

Mye grønt og en klype blomster

.



Det er ikke ofte jeg baker kaker, men skjer det så serveres det enten ostekake med bjørnebærsaus, gulrotkake, eple/rabarbrakake eller mandelbunn med aprikosesyltetøy og krem eller lokk med daimis.

Gultrotkake

4 egg
3 dl brunt sukker
200g valnøtter
2 store gulrøtter
1 middels stor kokt potet
Skall og saft av appelsin
3 ss hvetemel
1 ts bakepulver
1/2 ts allehåndekrydder

Stekes i 175° i ca. 45 minutter på nederste rille.





Mal ev hakk nøttene.
Riv gulrøttene fint og mos poteta.
Bland sammen med revet appelsin og saft.
Ha i hvetemel og bakepulver.
Visp egg og sukker godt sammen.
Vend det "tørre" forsiktig i det våte.
Fyll røra i en smurt form (middels størrelse).
Bruk f.eks solsikkeolje til å smøre forma med!

Glasér den med vaniljekesam.
Pynt kaka med store blader av duftpelargonia, friske kjørvelblader, dill eller fenikkel.

Til kaka på bildene over delte jeg alle mengdene på to, og brukte ei lita form. Pynten ble ringrose, salvie og sitronmelissse siden disse var de fineste urtene i bedet akkurat nå!
Oppskrifta er en miks fra KK7/86, Hagen for alle 1/96 og egne påfunn!



 Originalkaka


Et dufthjørne i haven

.



I går så jeg hvordan de anla et lite hjørne i haven som skulle dufte ekstra god, på "Trädgårdsfredag".
Det ga meg inspirasjon til å samle noen planteslag som lukter godt i en liste... den kan sikkert bli lenger etterhvert!

Hvorfor dufter blomster?
Fordi de skal tiltrekke seg insekter som pollinerer blomstene og fører arveanleggene videre!

Blomsterduft, skyldes eteriske oljer (lettflytende plantesekreter) som i visse planter blir til i egne små kjertler og fordamper. Blomsterduft virker som lokkemiddel for insekter. Duftstoffene er satt sammen av mange kjemiske forbindelser. Hovedgruppene er terpener, fenylpropanderivater, aminer og indolforbindelser. Noen er velluktende for mennesker, bl.a. terpenene geraniol, limonen og thymol og fenylpropanderivatene kumarsyre og vanillin. Andre blomsterduftstoffer har en lukt som minner om råtnende kjøtt og avføring, men virker tiltrekkende på mange insekter. Blant disse duftstoffene er indolforbindelsen skatol, ammoniakk og metylamin.
Klipp: Store norske
Engeltrompetblomst
En bemerkelsesverdig plante på mange måter. Med sine 25 cm lange blomsterhoder har den har ikke bare et imponerende utseende, den har nok en fordel: duften! Spesielt på varme, rolige kvelder sprer den sin eksepsjonelt søte og sterke duft.
Klipp: http://www.bakker-norge.com/G_503/Engletrompet-blomster-med-sterk-duft.htm

Datura "Fuerwerk"
Acacia "Mimosa"
Ingen av plantene er hardføre, og må overvintre på et frostfritt sted.

Eucalyptus gunii
Thymus serpyllum
er begge eviggrønne og svært aromatiske.

Magnolia lilliflora "Susan" med store, mørkerøde blomster med en utrolig deilig duft. Dette tidligblomstrende, lille treet vokser seg ganske bredt og kan med tiden bli opptil tre meter høyt.

Buddleia davidii, abeliophyllum,
Rosa rugossa,
Philadelphus,
Syringa vulgaris
blomstrer til forskjellig tid

Viburnum tinus
Denne ikke-løvfellende busken gir hagen en rolig, grønn balanse. Det er meget lett å beskjære busken om våren, etter blomstringenhvis den blir for stor. Blomstrer på et tidspunkt hvor det ikke skjer så mye annet interessant i hagen (oktober - april). Etter blomstringen får planten dekorative blå bær.

Krypsåpeurt 'Saponaria ocymoides'
blomstrer i mai.
Timian
Paeonia, hvit og rosa blomstrer tidlig om våren. Så snart planten har vokst seg godt til, vil den få store blomster som dufter deilig. Planten liker ikke å bli flyttet. Hvis den flyttes, kan det ta noen år før den blomstrer igjen.

Fra juni vil mange planter begynne å blomstre.
Lillium 'Inzel" og "Vivaldi". Se også : http://blog.planteliste.net/#category1
Lavendula angustifolia "Munstead"
Engnellik 'Dianthus delt. Erecta'
Kattmynte 'Nepeta subsessilis' med purpurblå blomster.
Floks 'Phlox "Orange Perfection"' en høy og velduftende varietet i en varm, oransje nyanse

Gul klatrerose 'Rosa "Paul's Lemon Pilar"'
Kaprifolium 'Lonicera "Goldflame' har også gule blomster.
Kilde: http://www.bakker-norge.com/G_719/Fantastiske-dufter.htm
Erteblomst 'Lathyrus'
Sjokoladeblomst  'Berlandiera lyrata',  hele blomsten dufter av kakao eller lys sjokolade. Blomstrer mai - juli.


 Lånt bilde av sjokoladeblomst

 
Duftpelargonia av flere slag
Eucalyptus
forslag fra "Trädgårdsfredag". Se bedet blir til!

Sjølsagt lånt bilde fra siden deres


Rødbladet høstormedrue, Actaea simplex ’Atropurpurea
Polemoniaceae - Fjellflokkfamilien
Sypressurt, Santolina chamaecyparissus

Kjempe issop, Agastahe


Stanwell Perpetual, Comte de Chambord og Souvenir de la Malmaison

BENJAMIN BRITTEN Duftende Engelsk urnerose - Nyhet! Uvanlig farge til å være en Engelsk reose. Utmerket til urner. Blomstrer rikt hele sommeren. Lav og rund form. Rosettformet og skinnende røde blomster. Duften er intens fruktig. Kan stå ute om vinteren i urnen, men bør dekkes eller beskyttes i hardt klima. Bør klippes noe sterkere enn vanlig. Høyde/bredde 80x80cm.
Klipp: http://www.zimtrade.no/scripts/nwCatalog.novare/nwCatalog-dev.p?IdNoPrj=9900261&IdNoGrpSite=282732&IdNoCmp=1002818&initList=SE&MIT1=295983&MIT2=295993&selSiteLng=47&selSiteCur=NOK&setTrigger=setRadioButton-WS-KatB

3. september
Jeg hadde visst allerde kommet programmet i forkjøpet. Fant nettopp to frøposer av blomstererter og gresk levkøy merka med duftegenskaper, kjøpt inn i sommer, lagt i frøesken og glemt.






Den er ikke den ting jeg ikke har bøker om! Da jeg lette etter en annen bok, sto denne plutselig pent og pyntelig i bokhylla, helt bortgjemt og glemt!





Duftende blomster

fredag 27. august 2010

IF; Immovable

.



Medium: Flash, Photoshop and photo

This week's topic is "Immovable" suggested by Susan Sorrell Hill

My son is so tired of all the flies that swirl around in our house at Lia in the countryside, so today I bought the trap of paper to stick on the windows. The flies are attracted by the smell and get stucked on the paper surface, and there they remain until the bitter end. Immovable!
This very fly did in fact fly! It flies in one of the animations I've made about Loki who steals Brísingamen, Frøya's jewelry. He transforms himself into a fly to get into the room, where Freya is sleeping, through a small crack in the wall. So the Norse myth tells!

Sorry, Julia, few flies must pay with their lives sometimes!







 This is the packet I bought!


More 'immovable posts' on 



Blomstrende fredag, Arthur Bell

.



Arthur Bell  er en av rosene jeg har hatt lengst i haven. Den har aldri vært frodig, og jeg har flere ganger trodd at den ikke ville ta seg inn igjen etter kalde vinteret, men den har kjempet seg tilbake og gitt blomster hvert år.
Samuel Darragh McGredy IV drev den fram i 1965.
Klasse: Floribunda / klaserose
Blomstring:
Gullgule.  Sterk duft (8/10). 15-20 kronblader. Semi-dobbel (9-16 kronblader) blomsterform. Blomstrer i spiler gjennom hele sesongen, sporadisk mot høsten.
Bladverk: lekkert, blankt, mørke grønt, litt sprøtt
Høyde: 75 til 90 cm. Bredde: 60 cm. Koppformet.
Beskjæring om våren: Fjern gamle stilker, dødt eller sykt tre og skjær bort  greiner som går på tvers. I kaldere områder, er sannsynligvis nødvendig å beskjære litt mer enn det.
Krever frostbeskyttelse om våren.
Kan dyrkes i bed eller i en krukke som tas inn om vinteren.
Tåler litt skygge, men ikke spesielt lette å få til.
Klarer seg bra mot sykdommer.
Tiltrekker seg bier og andre insekter.







Den står i bedet litt skyggefullt nedenfor verandaen blant Clair renessance, noen bunndekkende roser, Amber Cover Poulbambe og en rosa type, og store,  mosegrodde steiner.

torsdag 26. august 2010

Et sorgens kapittel!

.
 



Vinden på tirsdag slo ned både roser og solsikker. Det blåste ekstra kraftig, og i kastene var det storm. På sørlandet var det varslet 20 m/sek. Ikke rart at de spinkle skuddene på rosene måtte gi etter. Solsikkene hadde heller ikke særlig støtte, så de høye, ubeskytta stenglene svaia fram og tilbake før de tilslutt knakk tvert av. Det var litt av et syn som møtte meg. Herjingene hadde vært ille!

Nå har høsten kommet, sa en kollega, og vi har ingen sommer hatt!

Palmekål, Toscana di nero eller Brassica oleracea var acephala

Nå har kålplantene voks veldig, og det er på tide å vise dem før alle larvene fra kålsommerfuglene har spist opp alle bladene. Hvis jeg er heldig, vil plantene utvikle nydelige, rosa "blomster" som på bildet jeg har lånt:



Foto: jam343 fra Kyoto, Japan


Rosene der de står, vil få stor konkurranse!
Bruk:
En velkjent blad-salat i Italia. Saftige og smakfulle blader. Er egentlig en grønnkål art. Brukes som smakstilsetting i salater. Eller den kokes/dampes. Høstes i september til desember.

Har servert unge blad sprøstekte ved siden av laks i dag. Smakte fortreffelig!


Fra egen avling:

 

onsdag 25. august 2010

Ormevindel fra Long Island

.




Må bare vise et bilde av en vakker ormevindel, ipomoea indica, grodd fra flybårne frø fra Long Island. Den er planta langs kanten av trappa ned til drivhuset og slynger seg innover bakken under trærne  i Oasen.
Jeg har sådd frø av den før også, og skjønner nå at det er mange varianter. Nærmeste nabo er en hvit, populært kalt måneblomst, som åpner seg om natta.
Allerede i den gamle gudetroa blir planta omtalt:




 Bildeklipp fra Icelady


Blå morgenblomst, Morning Glory
Eviggrønn slyngplante. Sol eller skygge. Veldig villig og vokser kraftig.  Rosa knopper åpner seg med fantastiske blå traktformede blomster.
Blomstrer om sommeren og høsten. Trenger lite vann.

Ipomoea har fått sitt botaniske navn fra det greske ordet for en type orm på grunn av de mange artene som finnes av denne slyngplanta. Den er i familie med  bindved (Convolvulaceae), og den er svært godt kjent for de fleste under navnet - Morning Glory. Slekten omfatter årlig eller flerårige urter, busker og små trær, og består av ca 500 arter. Disse plantene er ideelt for dyrking over gjerder, espalier og vegger i tropiske eller varm-tempererte områder. Disse plantene har prangende rørformede å klokkeformede blomster og kraftig vekst. Noen av dem brukes til mat som søtpotet (Ipomoea batatas) som har rotknoller.
Kilde: http://www.purpleflowers-cs.com/purple_flowers/purple_ipomoea_flower.html

Jeg holder på å samle stoff om planter med røtter som vi kan spise, og denne opplysningen kom beleilig!

Se også: http://viltogvakkert.blogspot.com/2009/09/vendredi-de-fleur.html
http://crystalrainbow-sparkleandshine.blogspot.com/2010/07/moonflower.html

- og ikke minst ta en kikk på denne nydelige Morning Glory- illustrasjonen.

Tusenfryd, ABC-tema, T

.




Fra Den herlige Urteboken fra 1628






Cap. 110 ✺  Om Tusenfryd, Bellis perennis



Det er de gule små liljer som vokser opp om våren. Til å brenne vann av skal det skje først i mai måned av hele urten smått hakket. Vil man oppbevare henne tørket skal hun henges opp om høsten, både roten og blomstene tørkes godt.


Hun har disse 7 dyder:

Kokes hun i Vin og drikkes om aftenen er hun meget god for krampesott.

Hun er også god for hevelse på mannens hemmelige lem om hun støtes og legges på.

Om noen har brukne ben må man drikke vann som er brent av Tusenfryd, 4 skjeer morgen og aften. Det leger dem innvortes.

Om noen har hull på sin hemmelige lem må han vaske den med vann som er brent av Tusenfryd. Han må også legge en klut uti og legge den på den hemmelige lem.

Om noen har lamme ledd av slag eller annet, må man vaske og gni leddene med hennes brente vann. Det hjelper.

Om noen er forstoppet og gjerne vil ha løs og fin avføring må man drikke 6 skjeer av forannevnte vann 2 ganger om dagen.

Man må ta 20 knopper av henne, koke dem i lyst Øl, derefter sile det gjennom et klede og gi dem å drikke som har tredje dags malaria. Man skal gi et sterkt og voksent menneske en god slurk, og et barn en full skje. Probatum.


Flere innlegg i ABC på T kommer hos Petunia torsdag kveld!