mandag 31. mai 2010

Brødrene Limbourg, Mai




"Mai Dagen" er den tradisjonelle scenen for maimåned. Det er en festdag til ære og fremme for fruktbarheten som i utgangspunktet markerer begynnelsen på vekstsesongen. Dette maleriet viser et mer høvisk aspekter av festen. Noen personer er kledd i grønt og har kroner av ulike typer løv på hodet. Bygningen i bakgrunnen er Palais de la Cité i Paris. Palais de la Cité er der fortsatt.

employees.oneonta.edu/.../sl2images/may.jpghttp://employees.oneonta.edu/farberas/arth/ARTH110/ARTH110_SL2.html



Primstaven, STA.PETRONELLE

.


Primstavsymbol: mjølkekolle.

Saint Petronilla er helgen i den katolske kirken. Navnet varierer fra land til land. Aurelia Petronilla, Pernelle, Peroline, Perrenotte, Perrette, Perrine, Perronelle, Petronella, Peyronne, Peyronnelle, Pierrette, Pérette, Périne, Pétronille, vi kan snakke om et kjært barn med mange navn.... Ho  ble æra som en jomfru og led martyrdøden i Roma.
Dagen er omtalt i runekalenderen fra 1328. 
Kilde: http://www.joridweb.com/primstaven/index2.htm






Potettrykk


En stille, blomstrende gate i byen- en naivistisk stil


I dag er det eksamenstrekk for elevene i formgivingsfag. Jeg krysser fingrene for dem!
Enkelte elever klager over at de ikke kan male eller tegne... Det skal mye til at de ikke kan skape med form og farve! Det er absolutt ikke alle gitt den gaven å kunne mestre saktegning til tross for mye veiledning, trening og øvelser. Derfor er de viktig å gi disse elevene andre virkemilder som kan gi relativt gode resultater.
Potettrykk er en enkel teknikk som kan utvikles til mer avanserte uttrykk, alt etter hvilke muligheter hver enkelt ser i den.
Det samme er det med kreativitet. Jeg er ikke kreativ, sier noen elever. De er det, men utnytter ikke de metodene de har til å skape, til å finne på nye løsninger eller se nye muligheter.

Nå spørs det da om det blir noen eksamen på elevene mine. Jeg er tatt ut i streik fra onsdag.
I morgen skal jeg være vikar, og da hadde jeg planer om å lage en "mini" eksamen for elevene på vg2.
Vel, kanskje det blir den eneste eksamen i programfaga de får i år.
Oppgaven skal være å skape et collage i gruppe. Det tror jeg aldri de har gjort før på skolen vår. Materialene skal være alt fra avispapir, innpakkingspapir, magasinpapir, gråpapir, dopapir, sandpapir, silkepapir, kreppapapir, servietter, brevpapir og alle andre sorter papir. Det skal tegnes, males, trykkes og skvettes i tillegg. Inspirasjonskilden skal være en av mine favoritter i kunsten, Robert Rauschenberg.
Han har aktuell tematikk, og det blir det for elevene også!







Jeg skal se om jeg kan få arrangert en utstilling av resultatene på bloggen her så snart som mulig!
*

Ett motiv, en bild-sex månader: dammen 31.mai




Magnoliaen har mistet blomstene mens syrinene står i fullt flor. Det samme gjør spireaen. Det er sommer i lufta med godt over tjue grader, så nå er det full fart på vanning og luking! Myntebeddet er grønt og frodig, og rosene er i ferd med å våkne til liv.

søndag 30. mai 2010

Chelsea Flower Show 2010


http://www.gardendesignunlimited.co.uk/a/images/Chelsea-2009/Courtyard-Gardens/IMG_2317.JPG
  Wild and Wonderful - lånt bilde
Designers: Louise Venter assisted by Susie Clark, Phil Smith and Liz Webster


Visste dere at en av utstillingene på showet heter det samme som bloggen min "Wild and wonderful" (som navnet oversettes til engelsk med)?
Her er bildet av standen fra 2009:
http://www.bbc.co.uk/chelsea/small_gardens/wild.shtml
Jeg så plutselig skiltet på skjermen da jeg så et program derfra på TV forrige uke.

I dag var det et innslag på Dagsrevyen om den norske standen, den første noensinne, med hva som regnes for å være en typisk norsk have -  furutrær og store steiner. Vår have må med andre ord være veldig typisk norsk med flere furutrær og kjempesteiner.

http://www.norway.org.uk/News_and_events/culture/design/Chelsea-Flower-Show/
http://www.rhs.org.uk/Shows-Events/RHS-Chelsea-Flower-Show/2010





En typisk norsk have!
Men steinene fikk jeg ikke med på bildet- kommer!

Klematis og brennesle






En kjekk ting ved blogging er at det fremmer læring fordi andre bloggere skaper nye tanker, ideer og vitegjær hos meg. Mia spurte om det ikke var en klematis som var bakgrunn for motivet med furustammen der fuglene finner snadder (innlegget i går). Det er det, men hva slags? Jeg har aldri gjort meg bryet med å finne ut hva slags klematis det er. Under søk dukket denne siden opp:
http://klematis.org/index.html
Den er vel verdt å dele med andre. Og navnet fant jeg: Karina- alpina. Den blå visste jeg var en Alpina.
Begge typene vokser seg så store at det nærmest er for kratt å regne sjølom dem klippes kraftig tilbake om høsten. God skjem mot naboens inngangsparti... nå på denne tida.
Og kunnskap om at noen klematis blomstrer på fjorårets kvist, fikk jeg på nevnte side. Det er kanskje derfor jeg må vente lenge på den røde!
Jeg skal lese nøye gjennom denne nettsida fordi jeg har mislykkes så mange ganger med hvite klematis. Kanskje krever de spesielt stell!






Det er også derfor jeg fremdeles har den lys lilla klematisen jeg fikk av Dana og Radu i potte på verandaen sammen med amaryllisene. Jeg vil ikke mislykkes med den! Den skal få verdens beste stell, plass i sola hvis det er det den liker, ekstra god jord - og skygge og lunkent vann på føttene.






Og jeg lurer spent på om den rosa kommer tilbake etter at jeg herjet med den i fjor da jeg renset fjellet for jord og røtter. Noen har forsynt seg av den også.






Husets Herre har også forsynt seg av hva haven har å by på  i dag. Glad og fornøyd frisket han opp gårsdagens grønnsakssuppe med ekstra vitaminrike urter, nemlig brennesle. De friske, nye skuddene er en kilde til c-vitamin som bør brukes mer i flere retter. De smaker ikke så mye, men gir fin grønn farve på maten. Det gjelder å bruke den før den blir fjerna av mine hender og kastet på dynga!




Og til slutt mine små og nydelige Løytnanshjerter jeg kjøpte i fjor! En hjertelig hilsen til alle som titter innom i dag ...






Og nå er båten klar ;:OD)

lørdag 29. mai 2010

Min store sådag





Den ble ingen båtpussdag, men havedag i dag. Endelig fikk jeg sådd resten av frøene, både kjøpte og egenplukka. Pakka med posene fra Zimtrade kom aldri i posten... Av en eller annen grunn har ikke bestillinga mi blitt registrert, men det var nok å så likevel. En annerledes lineng vil se dagens lys i drivhusskapet. Jeg hadde en stor pose linfrø uten plass i noe bed til å så - derfor dette alternativet! Tror det skal bli fint sammen med potteroser på kjøkkenterrassen.






En eller annen fugl har funnet sin egen frokostplass. Den gamle furustammen inneholder mange delikatesser for en sulten, liten fuglemave.






Den nye rododendron har såvidt kommet fram. Den er knall rød!






Heidelbergrosetreet ved inngangen tålte ikke frosten i vinter. Det måtte skjæres ned - nesten helt til jorda. Heldigvis er det liv i rota, og nye skudd dukker opp både her og der i avkuttet fra de frosne greinene.

fredag 28. mai 2010

Himmelskikk: Planet Venus





The planet Venus shot at 23.30 last night at Koster, an island on the west coast of Sweden.


58.91855 11.08351








Blomstrende fredag, Maria Nøklebånd




Blomstene er på hell nå. Ekstra vakre er det når hele gressbakker stråler i gult når Maria Nøklebånd nikker fram og tilbake med hodene sine. Både på Koster og på Randholmen i Hvaler-skjærgården finnes sånne vidunderlige steder. Neste år skal jeg rekke det før blomstringa er slutt!
Jeg har noen filmsnutter som jeg skal legge ut fra Randholmen ved tid og anledning!

The most important thing in life



"Det viktigste i livet er å lære å gi kjærlighet, og å la den komme i".


 "The most important thing in life is to learn how to give out love, and to let it come in".
Morrie Schwartz

This is the invitation for the wedding of my sister's son and  his wife in Tallin 2003, and they have soon been married for seven years!

Check out this post, too:  Love is in the air!

More posts can be read at  http://noelmorata.blogspot.com/

Koster, en herlig perle



Bildene viser nordre Koster øverst og søndre Koster med rorbuer, brygger, båter - ren idyll i lav sol!







Her er det typsik kystflora med slåper og strandblomster. Et vilt epltetre sto med nyutsprungne blomster.

Primstaven, ST.GERMANUS



Primstavmerke: kapell.

Vokedøgra, Wilhelmsføre eller St.Germanus. Tid for tjærebrenning, neverflekking eller notfiske. Til minne om biskop Germanus som døde i 576 i Paris.

Les mer om Germanus på siden om helgener i Den katolske kirken:




Symbolet er ikke på primstaven fra Halden.
 http://www.joridweb.com/primstaven/index2.htm



torsdag 27. mai 2010

Himmelkikk, tree in pink blooming

Where on earth:
longitude E11.2, latitude N60.9
20:35 local time on 25.05.2010



My father has a beautiful tree with pink flowers just outside his fence. It's beautiful to watch in bloom, but it gives the old man a lot of work when the leaves fall to the ground.
The nights get longer and longer, the sky is clear and blue to nearly ten at the moment.


More skys to study at

Kjærlighet i luften



Jeg er helt nødt til å dele denne artikkelen som sto i A-magasinet nr. 20 - forrige uke med alle som kommer innom, for maken til spektakulære bilder har jeg aldri sett.tidligere Jeg hadde trykka pollen til mitt hjerte ukritisk dersom ikke visse sorter av dem hadde volda meg så mange problemer i disse dager...
Nyt estetikken ...




Jeg tror det er mulig å lese teksten dersom bildene blir klikka på!
En serie med utsnitt:




Stor takk til A-magasinet som trykka denne artikkelen oversatt av Unni Wenche Grønvold.