lørdag 9. oktober 2010

Urter i eddik og olje





Med herlig jomfruolje i bagasjen og fremdeles friske urter hjemme  - og i tillegg en hvitløk i kjøleskapet, er ingrediensene klare til kryddeolje.
Pepperet manglet, men det betyr ingenting!

Velsmakende jomfruolje
Putt 1 rød pepperfrukt (ta bort kjernene), 4-5 skrelte og hakkede hvitløksbåter og 1 grein frisk timian eller rosmarin i en flakse med fin olivenolje. La stå i romtemperatur i minst en uke.
Urtekrydret olje er ferskvare og holder seg noen uker i kjøleskapet.


Kirsebær -eller bringebæreddik
Legg bringebær eller kirksebær (med steiner) i en vid flakse eller syltetøyglass. Slå på så mye hvit vinedik at det dekker bærene. La stå i ca. 2 måneder. Sil. Godt til salater og som smaktilsetting i viltsauser.

Urteeddik med mange variasjoner:

Legg noen greiner basillikum, mynte, estragon eller en annen favoritt i en glassflaske. H ell vineddik i, og la stå i ca. 10 dager f. eks. i vinduskarmen.
Timian og et par hele, skrelte hvitløksbåter er en fin blanding.
Korianderfrø, timian- og rosmaringreiner  og en hvitløksbåt er også godt!
Dillkroner i vineddik er godt til fisk og potetsalat.
Greiner av fransk estragon - en politelig klassiker i vineddik der greinen blir liggende i flaska.
Greiner av rosmarin, mynte, timian, basillikum og oregano bør derimot fiskes opp av flaska etter  et par måneder.
Ikke skyll greiner og blader hvis det ikke er påkrevd. Ha så masse krydderurter i som mulig.

Oppskriftene er fra et gammelt Hagen for alle -magasin

2 kommentarer:

  1. Låter riktigt trevligt :) tror jag ska testa göra chili-olja :)

    SvarSlett
  2. Dette er godt og anvendelig til mange ting. Har god erfaring med urteoljer og -eddik. Tror jeg skal plukke inn noen urter fra hagen før frosten tar dem.... Ha en flott lørdag.

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.