tirsdag 13. april 2010

Plantefibre, bambus



Bambus er en generell betegnelse på et sted mellom noen hundre og ett tusen arter i flere planteslekter i gressfamilien. De fleste artene av bambus er treaktige, og enkelte kan også bli høye som trær. Bambus vokser i Asia, Mellom-Amerika, Sør-Amerika og noen arter i deler av Afrika og Australia. Bambus brukes også som norsk navn på planteslekten Bambusa som omfatter over 70 arter. Bambusen er så spesiell fordi den kan bli opptil 15 meter på bare seks måneder. Den er i tillegg spesiell fordi den ikke krymper og sveller på langt nær så mye som annet treverk. Hardheten er også betraktelig bedre. Bambus er også viktig mat for panda, 99 % av det de spiser er bambus. I Kina vokser det spesielt mye av denne planten. Den største bambusarten kan bli opptil 40 meter høy og den kan vokse nesten en halv meter på et døgn.
Kilde: Wikipedia

Den brukes til en lang rekke produkter - kopper og kar, flettede kurver og matter, møbler og skulpturer, arbeidsredskaper og husgeråd. Bambusen gir mat, i form av bambusskudd, og da kineserne oppfant papiret, var det bambusen som ga råstoffet. Til og med i tekstiler er enkelte bambussorter velegnet.
Tekstiler laga av bambus har egenskaper som ikke er å få på klær av bomull, ull, syntetiske stoff m.m.  Bambus er mykere enn de fleste andre tekstiler, den er anti-statisk og er UV beskyttende (tar bort opp til 98% av skadelige UV stråler).  Bambus forbruker nesten ikke vann for å vokse (i motsetning til bomull) og gir sammenlignet med f.eks. bomull 10 ganger så mye tekstiler pr. areal (kvm).
Bruk av bambus er mer miljøvennlig sammenliknet med bruk av andre tekstiler.
Klær av bambus holder seg rene lengre! I dag er vask av klær en av de største miljøproblemene. Vi vasker for mye, ved unødvendig høy temperatur, og vi bruker for mye vaskepulver. Ved bruk av bambus halveres antall vasker.






Hvorfor er det ikke flere butikker som selger klær produsert i bambus?

Noen bambusarter blomstrer og formerer seg kjønnet bare en ytterst sjelden gang, hos enkelte arter skjer det med over hundre års intervall, men da skjer også blomstringen synkront. Denne livsrytmen for kjønnet formering er den lengste som er kjent i den levende verden, og man kan undre seg over hvordan det "indre uret" kan være så nøyaktig.
Kilder: http://www.nhm.uio.no/besokende/skiftende-utstillinger/kina/planter/planter.html
http://www.bambooclothing.no/page003.html
http://www.fairplaydesign.no/bambus/category221.html

Plantene på bildet vokser i Jardin Majorelle i Marrakesh.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.