tirsdag 20. april 2010

Har Edens have til slutt blitt lokalisert?





Det er mye jeg har tatt vare på opp gjennom åra, og nå sitter jeg med en kopi av en artikkel som heter Has the Garden of Eden been located at last fra 1983. Teksten er illustrert med et maleri av en nederlandsk maler fra 1600-tallet som jeg ikke har klart å spore opp. * Se kommentar fra Lolade.
Derfor pryder et maleri av en annen nederlandsk kunstner, litt eldre, men mye mer interessant i mine øyne, nemlig Hieronomus Bosh, mitt innlegg. Bildet er midtpartiet i en tripticon som han sannsynligvis malte til et alter i 1504. Historien sier imidlertid at bildet ble bestilt av en kirkelig velgjører. Grunnen kan være at motivet i seg sjøl er ganske så kontroversielt. Det henger i dag i Prado-museet i Madrid til glede for et publikum som fryder seg over hans kreativitet og oppfinnsomhet. Mang en surrealist har hentet inspirasjon fra den gamle mesteren!

Så over til innholdet i artikkelen.

A river went out of Eden, to water the garden, and from thethenceit was parted, and became into four heads. The name of the first is Pison: thatis it which compasseth the whole land of Havilah, where there is gold, And the gold of that land is good: thereis bdellium and onyx stone. And the name of the second river is Gihon: the same is that compasseth the whole land of Ethiopia.And the name of the third river is Hiddekel (tigris): that is which goeth toward the east of Assyria. And the fourth river is Euphrates (Genisis 2:10-14)


Spørsmålet er hvor var elvene Pison og Gihon? Mange er de vitenskapsmenn, teologer, historikere osv som har pønsket på det... uten å finne svaret! Forslagene har ikke manglet: Atlantis, Mongolia, India og flere til. Noen har til og med ment at elevene kan ha vært Ganges og Nilen.
Den siste teorien går ut på at stedet befinner seg under havet i den persiske gulfen.
"Eventyret" startet ca 30 millioner før Jesus fødel. Klimaet har forandret seg fra tørke til fuktighet, fra varme til kulde (her sitter jeg og skriver mens en mørk tåke fra vest fortrenger de siste solstrålene på himmelen - hvilke forandringer bringer den med seg? Er det tilfeldig at jeg fant fram denne teksten akkurat nå i dag? Teksten sier litt om hvilke forandringer landskapet har vært utsatt for mens mennesker har levd på jorda!) med påfølgende folkevandringer fram og tilbake.
Det var...
Ubaidians who built cities, Sumerians who invented writing and the assyrians who absorbed Sumer´s writing as well as its legend of luxuriantly lovely land, an Eden called Dilmun. Finally there were  Kashshites in Mesopotamia, contemporaries of the Israelites then forming the state of Israel.
Før 30000 år siden lå det  meste av Euroasia under is, og i denne artikkelen hevder Dr. Juris  Zarins at det som nå er den persiske gulfen da var tørt land. Ikke bare Tigris og Eufrat svømmet over og etterlot seg gjødslet land, men også vannet fra elever vi ikke kjenner i dag, nemlig Pison og Gihon, gjorde det samme. Fra 15000 minsket nedbøren betraktelig, og landet ble lagt øde.
En gang mellom 6000 og 5000 før vår tidsregning fulgte en fruktbar periode med hensyn til både flora og fauna. Klimaet var stabilt. Folk tok til å dyrke jorda. Mange typer redskaper til å bearbeide jorda med er funnet ved Rub al-Khali. Folk ble bønder og jegere.
De ble bofaste, og husene økte i antall, og den første byen, Eridu, ble en realitet. Livet viste seg fra sin beste side. Så sank landet plutselig....* Lykken varer ikke evig!
På sumerisk betyr ordene "eden" bare fruktbart sletteland og "Adam" bosettelse på sletta. Ordene har et enda eldre opphav i kileskrift. Språket er proto-Euphratisk eller ubaidisk. Så forsvant alt i dypet! Hvordan kunne det skje at et avansert folk ville videreføre en myte - å gjøre sine egne forfedre til syndere?
Legendene om det tapte paradis tar utgangspunkt i naturhistoriske fakta. Det må forstås sånn at folket trodde de hadde skyld i katastrofen fordi de hadde erobret landet og temmet naturen med sine egne krefter og kunnskap. Det ble en konflikt mellom det å sanke og det å bearbeide jorda - en konflikt mellom fruktbarhetsgudommene og menneskets evne til å skape liv...



Ordet Eden på sumerisk kileskrift. 
Det var også et ord for Adam, men ikke for Eva.



Satelittbilder viser spor etter en "fossile" elev som engang fløt gjennom nåværende  i Saudia-Arabia og Kuwait. Det kan være Pison. Gihon kan være Karun som renner gjennom Iran sørvestover mot Golfen.
En feil i en oversettelse av Bibelen på 1600-tallet kan ha forårsaket at Gush eller Kush ble oversatt til Etiopia og ikke Kashshu, et land befolket av kashshittene som erobret landområdene rundt Mesopotamia og hersket fram til 900 før vår tidsregning. Hebreerne har sikkert truffet dem og fått overlevert tradisjoner, myter og fortellinger. De må ha hørt ordene Eden og Adam. "

Navnet Eva er ukjent i sumerisk, men det er en spennende kobling --- fortellingen om at Eva ble formet av Adams ribben. Hvorfor et ribben? Vel, i et berømt sumerisk dikt er det skrevet ned hvordan modergudinnen Ninhursag ble rasende på Enki, vannguden, da han å spise åtte magiske planter som hun hadde skapt. Modergudinnen kastet en dødelig forbannelse over Enki og forsvant, antagelig slik at hun kunne ikke ombestemme seg og gi etter. Senere, da Enki ble svært syk og åtte av hans «organer» ødelagt, ble Ninhursag lokket tilbake. Hun tilkalte åtte healing guder, en for hvert skrantende organ. Det sumeriske ordet for "rib" er "ti", men det samme ordet betyr også "å få leve." Så den helbredende guddomen som jobbet med Enkis "rib", ble kalt "Nin-ti", og sånn ble det til både "dame av ribben" og "damen som gir liv." Dette sumeriske ordspillet lar seg ikke oversette til hebraisk, der ordene for "rib" og "for å gjøre live" er ganske forskjellige. Men ordet ble gjentatt i Bibelen, og som "Eva" ble et symbol for "mor til alt levende."


Her stopper jeg fordi jeg ved å søke på nettet, fant hele artikkelen- og da er det ikke noe poeng lenger å sitte å granske en lite forståelig engelsk for meg.
Vær så god, her er artikkelen og det "savnede" bildet:


Så langt jeg kan se med mitt blotte øye på skjerm, 
må dette være malt av Rembrandt !
Løven er derimot  hjelpeløst malt, så kanskje det er av en elev!



Lenge før Genesis ble skrevet, mener Zarins at det fysiske Eden hadde forsvunnet under vann. Man hadde levde lykkelig der.
*
Men så, ca 5000 til 4000 f.Kr., kom et verdensomspennende fenomen kalt Flandrian oversvømmelse, noe som forårsaket en plutselig økning i havnivået. Golfen begynte å fylles med vann og faktisk nådde dagens nivå rundt 4000 f.Kr. etter å ha svelget Eden og alle bygdene langs kysten av Gulfen.



 Artig kunstverK: Figurene er malt av Rubens 
og landskapet av Jan Breugel

3 kommentarer:

  1. El cuadro del jardín del Eden de Bosco es impresionante, lo he visto en el Museo del Prado de Madrid y te puedo decir que impresiona mucho. Su tamaño y sus personajes en si El de Rubens también me gusta mucho.
    Preciosa entrada. Saludos desde Almería.

    SvarSlett
  2. Heisann!

    Ja, da har Lolade gitt meg navnet på kunstneren.- Kjempeflott å ha kunstbloggvenner som har peiling!

    SvarSlett
  3. Thanks for a very interesting post! Issues of translation for the Bible can bring up some fascinating things, can't they? I'm reading a collection of Polish writing right now and there are lots of interviews with translators which I am finding really engrossing... it's not the same thing as with the Bible, of course, but even still...
    Oh, and thanks for the Bosch too!

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.