torsdag 1. april 2010

April





Bildet på kalenderen viser det såkalte proviantmagasinet eller "Det grunnmurede" i Gamle Fredrikstad.
Her er det nå verksteder, gallerier og selskapslokaler. Det er populært å holde bryllupsselskaper i de rundbuede lokalene.
April er årets 4. måned. Navnet kommer av det latinske ordet for «åpne», dvs. at sommerhalvåret startet. I Norge ble den kalt kvina (første del) og einmåned (resten). Snorre kaller den snipemåned og såmåned. Fåremåned er også brukt.
En annet versjon:
Vårmåneden april er kalt opp etter solen og svinet. (Latin: aprarius, som har med villsvin å gjøre, og aperio, gjøre synlig, bringe for lyset.) I slutten av mars, ved påsketider, feiret romerne at guden Attis døde og gjenoppsto. Attis ble født ved at hans mor, jomfruen Nana, la en mandel mot sitt bryst, og han døde av blodtap etter at et villsvin stanget ham i skrittet.

Attis eller Atys i  gresk mytologi er en frygisk  helt som forbindes med Adonis og den mesopotamiske  Tammuz. Han var guddom for fødsel-død-gjenfødsel, og var både sønnen og elskeren til modergudinnen Kybele.  Han var også hennes sjefsevnukk og fører av hennes løvedrevne vogn.
Grekerne overtok den asiatiske gudinnen Kybele, og i mytologien beskrives hennes kjærlighetsforhold til Attis. I en fortelling blir det beskrevet hvordan Attis kastrerer seg sjøl og forblør under et pinjetre  for til slutt selv å forvandles til et eviggrønt  pinjetre.
Attis ble feiret med en stor vårfest omkring temaet sorg og gjenfødsel.
Kilde: Wikipedia
Får vi noen gang vite om han ble stanget av et villsvin eller kastrerte seg sjøl?
I etruskisk mytologi forbindes villsvinet med Adonis.



 Adonis malt av John William Waterhouse.  (1849-1917)

Interessant side, klikk på bildet!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.