onsdag 13. januar 2010

Q for Quartz, ABC-tema

*



Ordet "Quartz" kommer fra det tyske Quarz som har en slavisk opprinnelse.
Andre kilder mener ordets opphav til det angleskasiske ordet Querkluftertz, som betyr kors-vene malm. Det irske ordet for kvarts er grian cloch, som betyr «stein i sola. Ordet "krystall" kommer fra det greske ordet for renhet.
Kvarts er det mineraletdet er mest forekomst av etter felktspatt. Det er mange typer kvarts. Flere av dem er ettertraktede halvedelsteiner Spesielt i Europa og Midtøsten, har varianter av kvarts vært siden antikken de vanligste mineraler i lage smykker og utskjæringer. De kjente kvartstypene er bergkrystall, rosenkvarts, ametyst, røykkvarts, og melkekvarts.



Smalflekk av klar kvarts funnet i Andeelva i oktober 2009


Kvarts er en viktig bestanddel av granitt og andre felsiske vulkanske bergarter. Det er veldig vanlig i avsettingsbergarter som sandstein og skifer og er også til stede i varierende mengder som innslag i de fleste karbonatbergarter. Det er også en ofte bestanddel av skifer, gneis, kvartsitt og andre metamorfe bergarter. På grunn av sin motstand mot forvittring er det svært vanlig å finne som sedimenter i elver og i rester av jord. I tillegg til råstoffenes karakteristika som bl.a. form og farge kan også materialets iboende/skjulte egenskaper gjort spesielle råstoff særlig anvendelig for å symbolisere solen. Et eksempel her kan være råstoffet kvarts/kvartsitt som ved lett varmepåvirkning (for eksempel gnidning) avgir lys. Prosessen kalles termoluminiscens, og vi har som sagt opplysninger om at denne
egenskapen ved kvarts har vært kjent, og har vært en viktige årsak til bruken av dette råstoffet i ritualer.

Kvarts var som materiale mye brukt i jernalderen: Det er funnet to beltesteiner i sanden på Ervik. Dette er ovale steiner av kvarts som hang i beltet og ble brukt til å gjøre opp ild med. Kvinnenes halskjeder var satt sammen av steiner i kvarts og karneol. 
Skikken å medbringe små runde eller stykker av hvite kvartssteiner i graven er ikke særegen eller typisk for Norge, men forekommer over et vidt område. En egenskap med kvarts/kvartsitt er at den avgir lys ved lett varmepåvirkning. Denne prosessen kalles termoluminiscens, og kan utløses gjennom å gni to kvartsbiter mot hverandre. Det oppstår da et lysskinn mellom disse på grunn av friksjonsvarmen. Vi har kunnskap om at blant annet Koso-indianerne i Øst California kjente til denne egenskapen med kvarts/kvartsitt, og brukte dette i sjamanistiske ritualer. Mineralets skjulte egenskaper i tillegg til form eller farve kan da ha vært medvirkende til å favorisere bruk av nettopp disse steinene som amuletter. Kvinner og barn er overrepresentert i gravfunn med amuletter.
Kilde: Magne Samdal
http://www.nags.net/Nags/hobby/visamler_nags_skrift/side1.htm






Kvarts ble brukt i magien som seidkvinnene utøvde.
Jeg kan legge til at steinene har jeg lånt av onkelen til en venn. Han er enda mer gæ´ær´n etter steiner enn jeg. Bildene er fra en av videosnuttene mine om forberedelse til seid. Ja, Mia, det er runebrikker som ligger på bordet. Jeg forestilte meg hvordan det kunne ha vært for seidkvinnen å forberede seansen.
De hellige hvite steinene var også laga av kvarts. Disse spesielle steinene vil få plass i et eget innlegg.
*

20 kommentarer:

  1. Quarts, vilken fin idé för Q, jag räknar med att det blir en dal Q-tips och Quilt annars.. Ser fram emot ditt inlägg om heliga stenar och seidbkvinnorna, är det runor du viasr på bilden? Sånt är helspännande tycker jag :)

    SvarSlett
  2. Flott Q! Quarts er forresten skarpt å klatre på:-)

    SvarSlett
  3. Likte så godt den irske varianten av steinen. Tenker disse skinner og gnistrer i kontakt med lys.

    SvarSlett
  4. Det var noen flotte krystaller du hadde her.

    SvarSlett
  5. Quarts - så flott! Nå lærte jeg noe nytt i kveld også.

    SvarSlett
  6. her var q, at en ikke tenkte på det..jaja flott tenkt , og flotte stener . Go helg F

    SvarSlett
  7. Quartz eller kvarts - der er ingen (i Danmark, i det mindste) der staver det med K på urskiven, når der skal sælges ure med quartz krystaller til frekvensstyring.

    Billederne af quartz-stenene er smukke.
    Ha en fin week-end :-)

    SvarSlett
  8. Det var meget spændende at læse, hvad du skriver om om quarts! Jeg har selv flere liggende til pynt, men jeg har endnu ikke sat mig grundigt ind sten, men det er et fascinerende emne.

    Ha' en rigtig dejlig weekend :)

    SvarSlett
  9. Spændende bidrag. Kvarts, specielt rosenkvarts kan være utrolig smuk.

    SvarSlett
  10. Meget bra ABC-Q.
    Bilder og nformasjon av topp klasse

    SvarSlett
  11. SPennede og lærerikt om Quarts:) Og så mange flotte stener:)

    SvarSlett
  12. En flott bergart jeg også har smykkesett i, vet jeg.

    SvarSlett
  13. Man lærer noe nytt hver uke her på ABC'n. Quarts er et bra valg for Q.

    SvarSlett
  14. Masse info her! Eg visste ikkje om at det oppstår eit lysskjær når ein gnir to quartssteinar mot kvarandre, men det skal eg sjølvsagt prøve:)

    SvarSlett
  15. Spennende dette med steiner. Jeg samlet før og hadde mange bergkrystallsteiner, men dessverre forsvant de i en flytting en gang.

    SvarSlett
  16. Runor :) berätta mer om dem när du får tid.. det kommer jag ihåg från barnskolan att det var spännande.. men som vanligt glömmer jag..

    SvarSlett
  17. Nydelige kvarts - og et informativt innlegg. Super Q!! :)

    Ha ei god helg!

    SvarSlett
  18. Härligt inlägg...samma namn som min klocka.
    Visst är det en vacker sten.
    Kramizzz Lotta

    SvarSlett
  19. Interessant indlæg om quarts. Den kan jo også være en smuk smykkesten. Rosenkvarts, f.eks.

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.