torsdag 14. januar 2010

Januar, måneden til Janus

*



I romersk mytologi er Janus (eller Ianus, "bakveggen") en gud med to ansikter, et smilende og et surt ansik i motsatt retning. Han var guden for porter, dører, åpninger, begynnelser, bruer og avslutninger. Han var også gud for hjemmets inngang (ianua), og for overbygde passasjer (iani)
som er oppkalt etter ham.Ofringene som foregikk til hyllest av Janus, ble alltid gjort av en av de høyeste prestene i Roma.
Romerne knyttet Janus til den etruskiske guden Ani. Men han var en av de få romerske gudene som ikke hadde en motpart. Flere forskere antyder at han sannsynligvis var den viktigste guden i den romerske arkaiske gudeverden. Dette er knyttet til Ianus Pater som fortsatt ble brukt i klassisk tid. Han ble ofte påkalt sammen med Iuppiter (Jupiter).
Han blir ofte brukt som symbol på dualitet og teater. I følge legenden hadde han fått gaven til å se både framtid og fortid av guden Saturn i belønning for gjestfriheten sin. Måneden januar er oppkalt etter Janus. 



Janus -antikk byste fra Vatikanmuseet




Han symboliserte endringer og overganger som progresjon av fortiden til fremtiden, til en tilstand til en annen, av en visjon til en annen, den vokser opp av unge mennesker, og av en universet til en annen. Han var også kjent som figuren som representerer tiden fordi han kunne se inn i fortiden med ett ansikt og inn i fremtiden med det andre. Derfor ble Janus tilbedt ved begynnelsen av høsting og planting ganger, samt ekteskap, fødsler og andre begynnelser. Han var representant for middelvei mellom barbari og sivilisasjon, landlig land og urbane byer, og ungdom og voksen.
Kilde: Wikipedia 
*

4 kommentarer:

  1. Her rekk vi ikkje å svare før det er komme eit nytt innlegg. Skulle fortelje kor stein(galen)interessert eg er, har funne så mange bergkrystaller (quartz), men på toppen av eit fjell og dei er SÅ STORE. Har måtte legge att så mange og tenkt å komme tilbake ein gong.
    Ha ei god natt.

    SvarSlett
  2. Tusen tack for dette,jeg kännte ikke så bra till Janus.
    Min söster är en stenhund, en sånn som leter stener överallt.Det är mye sten jeg har burit hjem for henne.

    SvarSlett
  3. Tankevækkende læsning. I tigerplagede områder i Indien ligner indbyggerne Janus. De har en fastelavnsmaske på nakken, for en tiger angriber altid bagfra, så offeret ikke kan se den....

    SvarSlett
  4. Hei . Har en janusmann jeg. Lest det jeg kan finne om guden. Spennende.. Det er ikke min mann. Men er vel ganske lik . Hilsen fru strert.

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.