søndag 24. januar 2010

Havestell i vinterland

*


" En hage lever hele året, og hver årstid har sin sjarm"  var innledningen til en artikkel i lokalavisa om haven i januar.
Under snøen, nede i jorda slumrer løkene. Snøklokker, klosterklokker og påske -og pinseliljer blant mange andre som vi lengter etter å se...
Snøen gir fin isolering. Snø er topp for plantene. Hvordan kunne de klart sprengkulda ved nyttår uten den? Den fantastiske vinteren har vært til stor nytte for havene, for snøen gir en fin isolering. Tela rekker ikke lenger ned enn fem til ti centimeter. Lenger nede er det plussgrader.
Potensialet for vekst ligger i røttene. All næring ble jo trukket ut av bladene i høst, og den er nå lagret i knoll og rot under bakken. Derfor klarer de fleste plantene seg godt gjennom den sprengkalde vinteren.
Den store faren det er hvis våren og sola kommer for kjapt. Da starter plantene å spire mens tela fremdeles er i bakken. Det er som å kvele plantene for de får ikke væske. Solvarme i mars er et dødelig våpen. Da svir de livsnødvendige bladene.
Et godt råd er å legge strie over plantene i februar og mars for å unngåat knopper begynner å utvikle seg for tidlig.




Død?
Bladene henger så trist på rododendronen. De liksom trekker seg sammen og ser aldeles døde ut, men bladene krummer seg fordi planten skjermer seg . Den sparer væske på den måten.
Over roser, rododendron, vintergrønne,  - og gjerne bærbusker, foreslår de som har greie på det!




Tid for beskjæring
Nå som busker og trær er i vinterdvale, tåler de godt kraftig beskjæring. Aske fra peisen kan strøs "som kanel over grøten" på snøen rundt plantene. Det gir fin ekstranæring. Det samme gir et godt fiskemåltid med både skinn og bein. Kanskje ikke så pent å se på, men skuff litt snø over, så råtner det og blir borte innen snøen smelter. (Noe blir mao borte under snøen! Jfr Ordtaket: Det som forsvinner under snø, kommer fram i tø!), Bedre vitaminpille får ikke plantene.
Og så er det tid for å planteløk!!! Den som ikke rakk å komme i jorda i høst...Sørg for at de kommer godt under tela. Når våren kommer, er det for sent ...
 




Kilde: Avisa Demokraten 19.01.2010
*

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.