fredag 29. januar 2010

Blomstrende fredag, primula

*




En liten gammel akvarell av vårens kjennetegn, primulaen, er mitt bidrag denne uka. Den ble aldri fullført, men noen ganger er det greit nok! Bare et blad kan sies å være sånn noenlunde ferdig.
I år var den månedens blomst i januar.
Farvene rødt og grønt er komplimentærfarver, og ved siden av hverandre bidrar de til en sterkere farveopplevelse. Derfor er røde roser noe av det mest strålende vi kan ha i bedet.
Primula kommer av ordet ”primus” som betyr først. Helt siden Viktoriatiden har det vært en lidenskap å dyrke primula i vinduskarmen og i hagen. Primula kommer opprinnelig fra fjellområdene i Europa og de tempererte områdene av Asia og Nord-Amerika. Det er bare noen få arter av primula som brukes som stueplanter, de fleste vokser vilt eller finnes som hageplanter.





Jeg fikk sånn lyst på en primula etter å ha lagt inn dette at tulipanene i dag ble byttet ut med en primula. Det var primualer i mange farver, et spill jeg ikke ante de fantes i, så det ble tre stykker i gave til ei venninnne også! Jeg valgte en rosa, for rød ble for mye jul og gul for mye påske.





Tips for primula
• Plasseres lyst, men ikke direkte sollys
• Lar du planten stå kjølig, står den lengre
• Holdes jevnt fuktig, men unngå at planten blir stående i vann
• En svak gjødseldose kan gis annen hver uke i blomstringstiden.
Kilde: http://www.obp.no/?module=Articles;action=Article.publicShow;ID=229
*

7 kommentarer:

  1. Skulle gjerne sett dine illustrasjoner, kommer ikke opp når jeg trykker. Ser igjen senere jeg! Hilsen fra Mette

    SvarSlett
  2. Heisann!
    Forhåndsplanlegginga ble publisert litt før alt var på plass! Det var mer enn akvarellen som ikke var ferdig"

    SvarSlett
  3. Din akvarell ser faktiskt väldig levande och flott ut för det att den inte är färdig, tycker det skapar liv i bilden. Primula är trevliga blommor nu tycker jag, vårkänslan väcks till liv. Jag är lite återhållsam med tulpaner, men kan så fort tröttna, långt innan dom slår ut ute, och det vill jag helst undgå :) Men en och annan sniker sig ju in likaväl..

    SvarSlett
  4. Så vacker akvarell du är duktig!! och din bild på olika färger på primulor.. är så fin också. Just denna tiden älskar jag primulor.. Ha en skön helg.. /Moa

    SvarSlett
  5. Vilka fina primulabilder. Riktiga vårlöften. Ha det gott!

    SvarSlett
  6. Tycker om din akvarell! Primulor ger en föraning om våren.
    Ha en skön söndag!

    SvarSlett
  7. Hej du!
    Egentligen är det inte så mycket kvar på akvarellen, innan den är färdig, tycker jag.Jag tycker om när akvareller inte är för "övermålade", om du förstår. Men det är lätt att de blir att man målar för mycket - jag har också en hel del akvareller i samlingen, som jag själv gjort. Det är ju lite det mina arrangemang handlar om - mitt förra måleri, som kanske kan komma igång igen...
    Det blir ju svårt att välja bilder ur min blogg(eller bloggar - jag har ju annamabloggen med)men låt mig få fundera under dagen, och välj lite själv med.
    Apropå rossticklingar, är övervintringen det svåraste tycker jag, så det blir bara att försöka igen.(Jag har en "Clytemnestra stickling", som jag hoppas på...Den är i rabatten, djupt nedgrävd och övertäckt.)
    Ha en skön söndag!
    hälsn
    AnnA

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.