mandag 21. september 2009

Farvenes språk, blå

Blå


Lyse blå blomster er symbol på engstelse for problemer som penger og helse. Turkis kan bety oppfyllelse for de med høy intelligens!


Blå er den siste av primærfarvene, dvs. farve som "er seg selv nok"! Og den er nummer tre av fire grunnfarver. Selvsagt hører den med til de "sju" spektralfarvene. Blå ligger på venstre side i farvesirkelen, på den kalde siden. Den har egenskapen at den virker fjern og skaper dybde i rom eller avstand i bilder eller i bed for den saks skyld.
Den er også forbundet med noe trist som i "blå mandag", "I feel blue" og kanskje blues som i musikken, noe vemodig. Men paradokset er at blått gir også inntrykk av noe luftig, friskt og beroligende. Ellers knyttes farven til renhet, uskyld og ydmykhet.
Det er bevist at blått roer oss ned, noen ganger også nedstemt og oppgitt. Akkurat som rødt tilhører blod, tilhører blått nervene. Blått er sjelens farve som gir indre ro og trygghet. Blått beroliger og gir balanse, men blandet med rødt kan den virke litt hissig.
Blått sto allerede i oldtiden som symbol for vishet, sannhet og tro, ærlighet, uskyldighet og troskyldighet i tillegg til vedmod og melankoli.
Den er også lengselens farve, og det snakkes om romantikkens blå blomst!

"Blått er den vestlige verdens mest populære farve. Blått er alltid skyggefullt og nærmer seg i sin største prakt til mørket (f.eks. fløyelsblått, min kommentar)."
Kilde: Johannes Ittens: Farvekunstens elementer

I gamle dager ble ofte kjøkkenet malt blått. Det er fordi fluene ikke liker farven, påstås det.
I Kina er blå en sorgfarve ved siden av hvit. Samtidig er den for dem symbol på udødelighet.

I gresk mytologi er blå gudenes farve. Zeus framstilles i blå klær. Det samme gjelder romernes Jupiter, men også hans kone Juno har blå kjole.
Da kristendommen senere ble utbredt, overtok Maria farven. Hun er kledd i blå kappe over den røde kjolen.
Fra gudene overtok de kongelige blåfarven. I Spania ble det sagt at adelen hadde blått blod, et uttrykk som bredte seg over hele Europa. Fra kongen gikk den blå farven over til hans tilhengere. Blått ble royalistenes farve. Den sto for lovlydighet og konservatisme.
Blått er evighetens farve. Den symboliserer avspenning og ro. Det minner oss om vann!





Sagt om blått i kombinasjon med :
Gult: måteholden
Oransje: oppsiktsvekkende, kald, strålende
Rødt: begivenhetsrik, tilbakeholdende, passiv
Grønt: kjølig, reservert, kjølig
Fiolett: dyp, mystisk, tilbaketrukket, kraftløs
Brun: opprørt, vibrerende
Svart: strålende

xxx

2 kommentarer:

  1. Interessant lesing (som vanlig) men en liten tanke slog meg; jeg som bestandig iklær meg blå olebukser og mye grønn dertil må da signalisere en kjølig, reservert holdning til min omgivelse, eller?? spørs om det er ubevisst valg og kamuflasje for at jeg egentlig er en hissigpropp??

    SvarSlett
  2. Heisann Mia , tror ikke dongeri kan gjelde i denne sammen hengen. Vi velger buksa fordi den er praktisk, og den har jo alltid vært blå. Det er en historie bak blåfarven på den. Skal sjekke om jeg finner bakgrunnen for hvorfor originalen er akkurat blå!

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.